Shaoxing / gad rice wine town reception hall


Shaoxing / gad rice wine town reception hall

Perspective is. Image © YAOLI STUDIO

Partial aerial view from the south.  Image © YAOLI STUDIODetails of the facade.  Image © YAOLI STUDIODetails of the facade.  Image © YAOLI STUDIOInterior space.  Image courtesy of SUNAC China Holdings Group (South East Region)+ 36

View of the building from the river.  Image © YAOLI STUDIO
View of the building from the river. Image © YAOLI STUDIO

Text description provided by the architects. Shaoxing rice wine has a long history and its cultivation is deeply rooted in this soil. Dongpu Town, where the project is located, has been the center of Shaoxing’s wine industry since ancient times and is known as “Shaoxing old wine comes from Dongpu and you can smell the aroma of wine. ten miles from Dongpu ”. The original site was a rice alcohol production workshop, today its red brick fireplace is preserved. At the start of the project, it will be used as a Shaoxing yellow rice wine exhibition and experience hall, including a yellow rice wine cultural experience exhibition, a bookstore, a flower shop and others. functions. Later, it will be converted into a waterfront commercial building containing three restaurants and a bookstore.

Aerial view from the southwest.  Image © YAOLI STUDIO
Aerial view from the southwest. Image © YAOLI STUDIO

The site is surrounded by a dense water network. In ancient times, it was the grain transport waterway of Shaoxing, facing the Dashu River in the east, with good landscape conditions. The design takes full advantage of this advantage, the volume of the three-story building is stacked and set back from south to north, forming a number of roof terraces overlooking the Dashu River, creating more possibilities for the further use of the restaurant. On one side of the river, the ground floor comes out to form a gray space facing the landscape. As an extension and transition of interior space, the boundary between interior and exterior is blurred and softened, forming a direct connection with the surface of the water.

Aerial view from the south-east.  Image © YAOLI STUDIO
Aerial view from the south-east. Image © YAOLI STUDIO
Detail of the east facade.  Image © YAOLI STUDIO
Detail of the east facade. Image © YAOLI STUDIO

Due to the functional transformation in different periods and the avoidance of large-scale civil construction, the division of architectural space must be flexible. Based on the strong functional adaptability of the traditional wood-frame architecture and the Domino architecture system, the project decided to take a cubic square of 4.8 mx 4.8 mx 4.8 m as the module of base of the building. This module can simultaneously adapt to the plan and floor height requirements of basic spaces such as an exhibition, a store, a restaurant, a toilet, an elevator room, etc. Smaller span can also achieve higher interior net height and meet the requirements of exhibition experience and commercial operation.

Partial bird's eye view from the east.  Image © YAOLI STUDIO
Partial bird’s eye view from the east. Image © YAOLI STUDIO

Details of the facade.  Image © YAOLI STUDIO
Details of the facade. Image © YAOLI STUDIO

This basic modular unit is completely mapped to the shape and facade of the building, and the repeated modular units form a unique architectural temperament. Adding another frame to the exterior wall of the building allows the solid interior space to recede and form a deep, layered facade. The canopy, which refers to the removable windows of Jiangnan folk houses, further increases the depth and layers of the facade.

Interior view on the river.  Image © YAOLI STUDIO
Interior view on the river. Image © YAOLI STUDIO

The modular space and modular form are highly unified, bringing the maximum degree of rapid prefabrication and installation, but also meet the actual requirements of rapid construction and cost control. The original plan was to adopt a wooden structure. Considering the tight cycle of the project and the fire prevention standards of large-scale timber structure buildings, as well as the rainy climate of Jiangnan, the low durability of the wooden structure and the high maintenance requirements during From the later period, the form wood structure was eventually abandoned and the steel structure form was adopted, which was faster and more controllable.

Gray space along the river.  Image © YAOLI STUDIO
Gray space along the river. Image © YAOLI STUDIO

Through the study and comparison of various materials, the decoration of the facade is made of recycled bamboo as the main material of the exterior wall: recycled bamboo is made from the original bamboo, which has the advantages of practical materials. , simple processing technology and environmental protection. . Bamboo planks are pre-treated into L-shaped elements at the factory, which reduces the workload of on-site assembly and joint treatment and improves construction speed and on-site installation accuracy. Warm wood materials and the small-scale unit space together create a humble, gracious and vibrant open waterfront space.

Partial aerial view from the south.  Image © YAOLI STUDIO
Partial aerial view from the south. Image © YAOLI STUDIO
South point of view.  Image © YAOLI STUDIO
South point of view. Image © YAOLI STUDIO

The project is a modular design and build experience by the design team. It is combined with traditional Chinese construction methods and meets complex functional building requirements with a unified modular design language, responds to site and history, infuses the vitality of the times into the millennial ancient city, and inherits yellow growing rice wine dynamically.

Aerial view.  Image © YAOLI STUDIO
Aerial view. Image © YAOLI STUDIO



Back To Top