SOMA Residence, Galerie d’Artistes & Studio / Dumican Mosey Architects

SOMA Residence, Galerie d’Artistes & Studio / Dumican Mosey Architects

© Cesar Rubio Photography© Cesar Rubio Photography© Cesar Rubio Photography© Cesar Rubio Photography+ 17


  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    8000 sq. Ft.

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2017


  • Photographs Photographs: Cesar Rubio Photography, Kirsten Hepburn Photography

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Dornbracht, Neolith, Blu bathworks, Boffi, Delta light, honey, Siematic, Toto, VitrA, Rollmatic, Trimble
© Cesar Rubio Photography
© Cesar Rubio Photography

Text description provided by the architects. The existing historic industrial-use building provided a unique canvas and an exciting opportunity for this carefully researched adaptive reuse project in San Francisco’s rapidly evolving SOMA neighborhood. The historic elements of the front façade have been restored and refurbished, while new Modernist infills have been introduced on the ground floor, creating a dynamic relationship between the new and the old as experienced on the level. from the street and the pedestrian. The second floor has been transformed into a 4,500 square foot “NYC style” residential loft; focused on a new 20ft x 20ft convertible yard carved out of the existing ground plate with a motorized glass roof and expansive roof deck on the upper level.

© Cesar Rubio Photography
© Cesar Rubio Photography

The main floor features a two-car garage, a guest living unit and a new artist gallery and studio. Our clients’ main focus for the project included a strong interaction between art, sculpture and newly designed architecture; in particular, the qualities of light, space, texture, materiality and flow. Working within constraints The project’s status as a historic building for industrial use proved to be its main constraint, requiring that the existing facade remain unchanged. The resulting design merges a clean, modern expression with the building’s industrial envelope, creating a seamless transition from interior to exterior, new to old.

© Cesar Rubio Photography
© Cesar Rubio Photography
Plan
Plan
© Cesar Rubio Photography
© Cesar Rubio Photography

The location of the project turned out to be an additional difficulty, as the soil (existing infill from the 1906 earthquake), both seismic and environmental poor, added structural challenges. Sustainability Highlights The project features reclaimed hardwood floors throughout and low-flow plumbing fixtures are installed in all spaces. In addition, the central exterior courtyard can be fully open, allowing passive ventilation in the main living areas.

© Kirsten Hepburn Photography
© Kirsten Hepburn Photography



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top